Så er det igen nytår og jeg har lige læst mit opslag fra for 1 år siden. Og utroligt nok kan jeg næsten skrive det samme! Friland er stadig magisk dejligt. Vi nyder hver dag med dejlige naboer (og der er altså 42 naboer på Friland!) og en masse harmoni i familien. Der er også udfordringer ved at bo i midlertidig bolig, men det positive overskygger i den grad det svære.

Jeg skrev sidste år at vi skulle lave en flexovn i januar… Det blev så i efteråret og den står endeligt færdigt. Se mere om flexovnen/ raketovnen her:

Rent byggemæssigt er der faktisk ikke sket så meget. Vi havde store planer om at påbegynde byggearbejdet på det endelige hus i 2018. Og vi var lige gået i gang med tegninger og modeller i maj, da sommeren ramte Danmark. Vi besluttede at lægge tegningerne til side indtil dårlige vejr og istedet fokusere på at lave en lækker have. Udfordringen blev så at der var sommer i 3 måneder! Så det blev efterår før vi kom igang med tegningerne igen! Til gengæld fik vi lavet Frilands dejligste have (synes vi selv 😉 med masser af sjove og fine detaljer og et væld af planter og blomster. Vi har nærmest været selvforsynende med grønt indtil nu! Se mere om haveprojekterne her: Det var faktisk nærmest magisk at opleve hvordan en græsmark kunne omskabes til en charmerende have på 3 måneder. Der blev også lagt virkeligt mange timer i haven, fordi vi bare NØD at være ude i det dejlige vejr. Det var virkeligt her at vores fleksible arbejde viste sig fra sin bedste side, for vi kunne prioritere at være ude når vejret var til det (=hele dagen) og så arbejde om aftenen.

Efteråret var sat af til tegninger og model af vores kommende hus, men hvor Sofus var syg sidste efterår blev det så Lailas tur i år, med Astma, en graviditet der ikke blev til noget m.m. så det gik ikke så hurtigt som vi havde håbet på. Men nu er tegningerne næsten klar og Laila bygger (som det ses herover) på livet løs model af ler. Og håbet er at vi kan lave fundament når frosten slipper til foråret og så må vi se hvor langt vi kommer med byggeriet i 2019!

2018 blev iøvrigt også året hvor vi engagerede os maks i Friland og har været med til at arrangere og afholde en 14 dages byggecamp for 20 unge fra hele verden, blandet os i diverse bestyrelsesopgaver og været med til at planlægge og afholde solhvervsfest på Friland. Navnet “Fri”land passer utroligt godt til stedet. Man kan nemlig engagere sig lige så meget man orker og har man energien, kan man selv skabe noget i disse fantastiske rammer 🙂